بهداشت محیط

تعداد بازدید:۱۳۶۷

نام و نام خانوادگی مدیر گروه/کارشناس مسئول: مهندس نصرالله مقیاسی                                          

نوع استخدام: رسمی

شماره تماس واحد:08642240279

 

 

مشخصات کارشناسان واحد:

نام و نام خانوادگی

رشته و مقطع تحصیلی

محل خدمت

علی  فلاحتی

کارشناسی ارشد محیط زیست گرایش آب و فاضلاب

کارشناس بهداشت محیط معاونت

علی اکبر حیدری

کارشناس بهداشت محیط

کارشناس بهداشت محیط معاونت

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

مقدمه

بهداشت محیط پیشینه ای به اندازه عمر بشر دارد  سلامتی انسان هرگز بی ارتباط به محیط پیرامونی آن نبوده است .اگر به تعریف سلامتی نگاهی بیندازیم خواهیم دید بهداشت محیط همه عوامل محیطی موثر بر سلامتی انسان و هر بیماری با اتیولوژی محیطی را در برمی گیرد.

تاریخچه بهداشت محیط در ایران:
در سال ۱۳۳۲ اداره کل مهندسی بهداشت محیط وزارت بهداری تأسیس گردید و یکی از اهداف آن اجرای طرحهای توزیع آب سالم برای شهرها و روستاهای کشور بود که موفقیتهای زیادی بدست آورد و در سال ۱۳۴۲ بمنظور تأمین و تربیت نیروی انسانی دوره مهندسی بهداشت در دانشکده فنی و بهسازی محیط در بهداری شروع بکار نمود. در تیر ماه ۱۳۴۶ قانون مواد خوردنی،آشامیدنی تصویب گردید. و در سالهای ۱۳۴۷ و ۱۳۵۴ مورد اصلاح قرار گرفت و دستورالعملهای لازم را در مورد ساخت، توزیع و فروش مواد غذایی و آشامیدنی تعیین و مجازات متخلفین مربوطه را نیز اعلام کرد. در خرداد سال ۱۳۶۷ قانون تشکیلات و وظایف وزارت بهداشت توسط مجلس شورای اسلامی تصویب گردید طرز فکر تعدیل نیروی انسانی و کوچک کردن تشکیلات وزارت بهداشت از جمله در اوایل سال 1374 منجر به ادغام دو اداره کل بهداشت محیط و اداره کل بهداشت حرفه ای گردید که با ادامه روند کوچک سازی تشکیلات و واگذاری بعضی از وظایف به بخش خصوصی و واگذاری مسئولیتها به دانشگاهها و دانشکده های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کشور و تصویب ساختارجدید تشکیلاتی وزارت متبوع در آذرماه 1379، اداره کل بهداشت محیط و حرفه ای به مرکز  سلامت محیط و کار تغییر نام یافت.

 

وظایف کلی برنامه های بهداشت محیط 


1-  کنترل بهداشتی مراکز تهیه وتوزیع مواد غذایی و  اماکن عمومی:
بازدید و بررسی وضعیت بهداشتی اماکن عمومی شامل اماکن متبرکه و زیارتگاهها ، زائرسراها ،هتلها ، مسافرخانه ها ، آسایشگاههای سالمندان ، آزمایشگاهها، حمامها، حمامهای سونا ، استخرهای شنا،سینماها ، پارکها ، مراکز تفریحات سالم، باشگاههای ورزشی ، ترمینالهای باربری،ترمینالهای مسافربری ،توالتهای عمومی، گورستانها و مراکز  تهیه و عرضه مواد غذایی (رستورانها و کترینگ و اغذیه فروشیها وفروشگاهها و کافی شاپ سوپرمارکت ولبنیات و میوه و تره بار و .. آشپزخانه کارخانه ها، کارگاههای مواد غذایی  سردخانه ها ، اماکن و واحدهایی که به گونه ای نسبت به تهیه و توزیع ، نگهداری و فروش مواد خوردنی، آشامیدنی و آرایشی اقدام می نمایند،

  کنترل مراکز آموزشی و تربیتی :
این مراکز شامل مدارس ، آموزشگاههای تحصیلی ، حوزه های علمیه ، دانشکده ها ، پرورشگاهها ، مراکز تربیتی ، شبانه روزی ها ، ندامتگاهها ، مهدکودکها ، آمادگیها ، خوابگاههای مراکز آموزشی و ... می باشد.

2- کنترل بهداشت آب آشامیدنی وفاضلاب :
بهداشت محیط به منظور حفظ سلامت و بهداشت مردم مکلف است کیفیت آب آشامیدنی عمومی  را از نقطه آبگیری تا مصرفونیز نحوه دفع اصولی وبهداشتی فاضلاب  از نظر بهداشت تحت نظارت مستمر قرار دهد و سازمانها ، موسسات دولتی و خصوصی تامین کننده آب آشامیدنی عمومی موظف به رعایت همه ضوابط و معیارهای بهداشتی اعلام شده از طرف وزارت بهداشت بوده و باید همه اطلاعات لازم برای بررسی مورد یا موارد و تسهیلات بازدید از تأسیسات را در اختیار وزارت بهداشت قرار دهند.
3کنترل مراکز بهداشتی درمانی و ایمنی پرتوها وپسماندها
این کنترل شامل بیمارستانها ، درمانگاهها ، مطبها ، آزمایشگاههای تشخیص طبی، بخشهای تزریقات و پانسمان ، طب هسته ای ، فیزیوتراپیها، رادیولوژیها، مراکز کاربرد پرتوهای یونساز در پزشکی و ... می باشد.

بررسیهای لازم در مورد تأثیرات هوای استنشاقی و سایر موارد موثر بر انسان و ارائه توصیه های ضروری به مراجع زیربط جهت اقدام.
 
نظارت بر امر مبارزه با بندپایان ، جوندگان و حیوانات ناقل بیمارها:(مراجع ذیربط ملزم به رعایت دستورالعملهای بهداشت محیطی می باشند) بمنظور جلوگیری از آلودگی محیط به سموم و مواد شیمیائی روشهای مبارزه از طریق بهسازی محیط ارجح می باشد.
-  ارائه دستورالعملها و توصیه های بهداشتی لازم به شهرداریها در تنظیم روشهای جمع آوری ، حمل ونقل و دفع پسماندها

4 - عوامل موثر بر سلامت و  بهداشت محیط در روستاها  در جهت بهسازی منابع و کنترل کیفی آب آشامیدنی ، جمع آوری و دفع بهداشتی فاضلابها و کود و پسماند ، کنترل اماکن عمومی و مراکز تهیه و توزیع و فروش مواد غذایی و .... اقدام می نماید.