پوستر های هفته جهانی آگاهی رسانی درباره مقاومت میکروبی ۱۴۰۲

تعداد دانلود :۱۱۴
۲۸ آبان ۱۴۰۲ | ۱۲:۳۸
تعداد بازدید: ۱۱۴


هرآنچه باید در مورد مقاومت میکروبی بدانیم

مقاومت میکروبی چیست؟

 هنگامی که باکتریها، ویروسها، قارچها و انگل ها به مرور زمان تغییر یافته و دیگر به درمان پاسخ ندهند مقاومت میکروبی رخ داده است. این موضوع باعث می شود درمان عفونتها و بیماریهای عفونی با مشکل روبرو گردیده و شدت بیماری و گسترش آن و موارد مرگ ناشی از آنها افزایش یابد. یکی از عواقب پدیده مقاومت میکروبی بی اثر شدن آنتی بیوتیک ها و سایر داروهای ضد میکروبی و سخت تر شدن یا غیر ممکن شدن درمان بیماریهای عفونی خواهد بود.

 

داروهای ضد میکروبی کدامند؟

 کلیه داروهایی(شامل آنتی بیوتیک ها، داروهای ضد ویروسی، داروهای ضد قارچ و ضد انگل) که  برای پیشگیری و درمان عفونت در انسان، حیوانات یا گیاهان استفاده میشوند داروی ضد میکروبی محسوب می شوند.

 

چرا مقاومت میکروبی یک مشکل جهانی است؟

ظهور و گسترش عوامل بیماریزای مقاوم به درمان توانایی ما را برای درمان عفونتهای رایج و شایع مورد تهدید قرار میدهد. بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت پدیده مقاومت میکروبی یکی از 10 چالش اصلی پیش روی بهداشت و سلامت عمومی برای انسان محسوب می شود. هزینه مقاومت میکروبی بر اقتصاد چشمگیر است. این موضوع علاوه بر افزایش میزان مرگ و ناتوانی و طولانی تر شدن دوره بیماری ، منجر به اقامت طولانی تر در بیمارستان، نیاز به استفاده از داروهای گران تر و مشکلات اقتصادی بیشتر برای مبتلایان میگردد.

بدون داشتن داروهای ضد میکروبی موثر، موفقیت اقدامات درمانی انجام گرفته در پزشکی پیشرفته برای کنترل عفونتهای ایجاد شده طی انجام اعمال جراحی بزرگ ، شیمی درمانی سرطانها نیز با مخاطره جدی روبرو خواهد شد. موضوع مقاومت میکروبی مشکلی است که میتواند بر روی تمام انسان ها در تمام گروه های سنی و در هر کشوری تاثیر گذار باشد.

آنچه بویژه نگران کننده محسوب می شود این است که گسترش جهانی سریع این عوامل بیماریزا که در برابر اغلب و گاه تمام داروهای ضد میکروبی موجود مقاوم شده اند عملا امکان درمان را از ما گرفته و سلامت و حتی جان بیماران را تهدید می نماید.

از سوی دیگر داروی ضد میکروبی جدیدی کشف نشده و تعداد داروی ضد میکروبی چندانی در خط تولید صنایع داروسازی جهان قرار نگرفته است. علاوه بر آن دسترسی مشکل به داروهای ضد میکروبی با کیفیت نیز در سطح جهان یک مشکل جدی محسوب می شود. کمبود آنتی بیوتیک در تمام کشورها و با هر میزان از توسعه یافتگی و به ویژه در مراکز ارائه خدمات  به چشم می خورد.

 متاسفانه داروهای آنتی بیوتیک روز به روز توان درمانی خود را از دست داده و گسترش مقاومت دارویی منجر به بروز عفونتهای صعب العلاج و مرگ بیماران می گردد. اگر مردم نحوه فعلی مصرف آنتی بیوتیکی خود را تغییر ندهند، معدود داروهای جدید نیز به سرعت اثر بخشی خود را از دست خواهند داد.

 

چه عواملی ظهور و گسترش مقاومت میکروبی در دنیا را سرعت می بخشند؟

پدیده مقاومت میکروبی به مرور زمان شکل می گیرد که آن هم به واسطه تغییرات ژنتیکی است. موجودات مقاوم در برابر عوامل ضد میکروبی را میتوان در بدن انسان ها، حیوانات، گیاهان، مواد غذایی و محیط زیست(در آب، خاک و هوا) یافت. آنها میتوانند از طریق انتقال انسان به انسان یا بین انسان و حیوانات(منجمله از طریق مواد خوراکی با منشاء حیوانی) انتشار یابند.

 

مهم ترین عوامل تسریع کننده بروز پدیده مقاومت میکروبی عبارتند از:

استفاده غلط و یا بیش از اندازه داروهای ضد میکروبی

ضعف در دسترسی یا عدم دسترسی به آب سالم، سیستم دفع بهداشتی فاضلاب و بهداشت چه برای انسان و چه برای حیوانات،

ناکافی بودن اقدامات لازم جهت کنترل و پیشگیری از بروز عفونت ها به ویژه در مراکز ارائه خدمات بهداشتی-درمانی و همچنین مزارع،

دسترسی ناکافی به داروها و به ویژه نوع با کیفیت آنها، واکسنها و مواد لازم برای تشخیص بیماریها،

پایین بودن سطح آگاهی و دانش در خصوص مقاومت میکروبی

فقدان ضوابط قانونی برای مقابله با موضوع مقاومت میکروبی

 

چرا مقاومت میکروبی سیر فزاینده ای در دنیا دارد؟

استفاده نامناسب و بیش از اندازه از داروهای ضد میکروبی در انسانها، حیوانات و گیاهان ، علت اصلی شکل گیری عفونتهای مقاوم به درمان است. تجویز پزشکی نامناسب و بی رویه داروهای ضد میکروبی ، همچنین عدم اجرای کامل دستورات پزشکی توسط بیماران نقش مهمی در بروز پدیده مقاومت میکروبی دارند. به عنوان مثال داروهای ضد میکروبی بر روی باکتریها موثرند ولی تاثیری بر روی بیماریهای ویروسی نظیر سرما خوردگی و آنفلوانزا ندارند. این در حالی است که در بسیاری از موارد ابتلای به این بیماریها، اشتباها" داروهای ضد میکروبی هم تجویز شده و یا به صورت خودسرانه و بدون تجویز و نظارت پزشک مصرف می گردند. از سوی دیگر آنتی بیوتیک ها در پرورش دام و همچنین در کشاورزی نیز به صورت بی رویه مصرف می گردند.

 

فقدان دسترسی به آب سالم و ناکافی بودن سطح بهداشت در مزارع ، محیط های اجتماعی ، مراکز ارائه دهنده خدمات سلامت و نیز روشهای پیشگیری و کنترل عفونت ناکافی، ظهور و گسترش عفونتهای مقاوم به درمان را تشدید می نماید.

 

آیا همه گیری کووید-19 تاثیری بر پدیده مقاومت میکروبی خواهد داشت؟

استفاده نامناسب از آنتی بیوتیک ها طی دوره همه گیری جهانی کووید-19می تواند به ظهور و گسترش بیش از پیش مقاومت میکروبی دامن بزند. کووید-19 یک بیماری ویروسی بوده و بنابراین استفاده از داروهای آنتی بیوتیکی نقشی در درمان یا پیشگیری از این بیماری نداشته و نباید مصرف شود مگر آنکه فرد مبتلا به این بیماری به طور هم زمان به یک عفونت میکروبی نیز مبتلا شده باشد.

 

رویکرد و اقدامات جهانی برای مقابله با پدیده مقاومت میکروبی چیست ؟

مقاومت میکروبی یکی از بزرگترین تهدیدها برای سلامت، امنیت غذایی و توسعه جهانی محسوب میگردد و مقابله با این مشکل و دستیابی به اهداف توسعه هزاره نیازمند همکاری سریع و همه جانبه بخشهای مختلف می باشد. در حال حاضر همکاری سه جانبه در سطح 3 سازمان جهانی شامل سازمان بهداشت جهانی، فائو و سازمان جهانی سلامت دام ، برای تشکیل یک گروه رهبری جهانی برای مقابله با وضعیت اضطراری ناشی از مقاومت میکروبی شکل گرفته است و برنامه اقدام جهانی برای مقابله با مقاومت میکروبی در سال 2015 راه اندازی شده و گروه جدید رهبری جهانی این برنامه را به پیش خواهد برد تا این اطمینان را فراهم کند که نسلهای آینده خواهند توانست همچنان به پیشگیری و درمان بیماریهای عفونی توسط داروهای بی خطر و موثر ادامه دهند.

 

رویکرد و اقدام کشور ما برای مقابله با پدیده مقاومت میکروبی چیست؟

با توجه به ماهیت چند جانبه ای پدیده مقاومت میکروبی، در کشور ما نیز مقابله با این موضوع نیاز به همکاری نهاد ها و سازمانهای متعدد دارد و علاوه بر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و معاونتهای مختلف آن، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان دامپزشکی کل کشور نیز بر اساس دستورالعملهای بین المللی برای مقابله با این مشکل همکاری دارند و همزمان با برنامه اقدام جهانی برای مقابله با مقاومت میکروبی، برنامه کشوری مهار مقاومت میکروبی در جمهوری اسلامی ایران نیز در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و با مشارکت سایر شرکای برنامه تدوین شده است .همچنین در حال حاظر برنامه مراقبت مقاومت میکروبی با هدف ارزیابی الگوی مقاومت میکروبی در کشور در تعدادی از استان ها و مراکز منتخب درحال اجرا می باشد.

 

نقش و مسئولیت مردم و جامعه ما برای مقابله با مقاومت میکروبی چیست ؟

برای حفظ داروهای ضد میکروبی باید همگام و متحد شویم.

استفاده صحیح و به جا از آنتی بیوتیک ها یک مسئولیت همگانی است.

از درمان خودسرانه با آنتی بیوتیک ها خودداری نمایید.

همواره داروهای ضد میکروبی (آنتی بیوتیک ها، داروهای ضد ویروسی ، ضد قارچ و ضد انگلی) را تحت نظارت و با دستور پزشک مصرف کنید.

 آنتی بیوتیک های باقیمانده در منزل را در اختیار سایر اعضای خانواده قرار ندهید.

 آنتی بیوتیک ها قادر به درمان سرماخوردگی، سردرد یا آنفلوانزا نیستند.

 با رعایت بهداشت میتوانید به پیشگیری از گسترش این پدیده کمک نمایید.

مصرف داروهای تجویز شده را حتی در صورت ابتلا به بیماری کووید-19 ادامه دهید.

 با شستشوی منظم دست ها با آب و صابون می توانید از گسترش عفونتها ، باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها و انگلهای مقاوم در برابر داروها پیشگیری نماید.

برنامه واکسیناسیون خود و افراد خانواده خود را طبق دستورالعمل های کشوری و به صورت دقیق، کامل و به موقع انجام دهید.

مقاومت در برابر داروها، درمان بیماری سل را در دنیا با مشکل مواجه نموده است. مبتلایان به بیماری سل باید مصرف صحیح داروهای درمان سل را تحت هر شرایطی ، حتی در زمان همه گیری ها از جمله همه گیری کووید-19 حفظ نمایند.

داروهای ضد مالاریا نقشی اساسی در مقابله با این بیماری دارند. برای پیشگیری از ایجاد مقاومت دارویی مبتلایان به این بیماری باید دوره درمان دارویی مالاریا را در هر شرایطی حتی در زمان همه گیری ها از جمله همه گیری کووید-19 تکمیل نمایند.

قطع درمانHIV  داروها را بی اثر و درمان آن را مشکل تر میکند. مبتلایان به HIV/AIDS باید درمان دارویی ضد رترو ویروسی خود را در هر شرایطی ، حتی در زمان همه گیری ها از جمله همه گیری کووید-19 ادامه دهند تا شاهد شکل گیری مقاومت دارویی نباشیم.

برای محافظت از آینده امروز اقدام نموده با اقدام و پیشگیری مناسب امروز از آینده خود و نسل های بعدی محافظت نمایید.

 

اهداف کمپین هفته اطلاع رسانی مقاومت میکروبی

 تبدیل معضل مقاومت میکروبی به موضوعی جهانی با جلب مشارکت کلیه بخشهای مرتبط در حوزه انسان ، حیوانات ، گیاهان و محیط زیست ، در قالب رویکرد یکپارچه به سلامت

 ارتقاء سطح آگاهی در زمینه نیاز به حفظ اثربخشی آنتی میکروبیال ها از طریق استفاده محتاطانه و مسئولانه از آن ها

 افزایش شناخت از نقش ، جایگاه و مسئولیتی که افراد ، دولتها ، سازمانها و جوامع مدنی مرتبط با سلامت انسانها ، حیوانات ، محیط زیست، گیاهان و نیز متخصصین در حوزه کشاورزی همگی باید در مقابله با مقاومت میکروبی ایفا کنند.

 ترغیب تغییر رفتار به سمت استفاده محتاطانه از آنتی میکروبیال ها در کلیه بخش های مرتبط و انتقال این پیام که یک اقدام ساده میتواند به تغییراتی بزرگ منجر شود.

 

چرا برای مقابله با مقاومت میکروبی ، رویکرد یکپارچه به سلامت مطرح میشود؟

 علل ایجاد مقاومت میکروبی و همچنین عواقب ناشی از آن با هر 3 حوزه  سلامت انسان ، حیوانات و محیط زیست مرتبط میباشد. بنابراین ، مقابله با مقاومت میکروبی نیاز به یک رویکرد جامع و چند بخشی دارد که به عنوان رویکرد یکپارچه (One Health)  شناخته میشود. این رویکرد عبارت از رویکردی مشارکتی ، چند بخشی و بین حوزه ای میباشد که ارتباطات متقابل بین انسان، حیوانات ، گیاهان و محیط مشترک آنها را در برمیگیرد.

اقدامات و فعالیت های مبتنی بر رویکرد One Health متخصصین در حوزه های متفاوت را جهت انجام فعالیت های مشترک گرد هم میآورد.

 با طراحی و اجرای برنامه ها ، سیاست ها ، قوانین و تحقیقات چند بخشی و مشارکت افراد از حوزه سلامت انسان ، دام و طیور، آبزیان ، گیاهان ، محصولات غذایی و محیط زیست ، موضوع مقاومت میکروبی به طور موثرتری مورد بررسی قرار گرفته و نتایجی با گستره وسیع تری در حوزه سلامت یکپارچه حاصل خواهد شد .

 شعار سال 2021 : با افزایش آگاهی مقاومت میکروبی را متوقف کنید.

 انتخاب شعار "با افزایش آگاهی مقاومت میکروبی را متوقف کنید ." ، با این هدف است که کلیه ذینفعان و شرکای برنامه در حوزه سلامت انسان ، حیوانات و محیط زیست را جهت اقدام به عنوان یک قهرمان اطلاع رسانی در زمینه مقاومت میکروبی در خانواده ، جامعه و محل کار خود تشویق و ترغیب نماید. از سوی دیگر به افزایش دانش افراد و جوامع در زمینه مقاومت میکروبی منجر شود.

 امروز باید مردم در همه جای دنیا باید مقاومت میکروبی را به عنوان تهدیدی بزرگ برای سلامتی که بر محیط زیست ، حیوانات ، خانواده ها و جوامع امروزی ما تأثیر می گذارد ، ببینند ، بشنوند و با آن ارتباط برقرار کنند

 

 برای حفظ داروهای ضد میکروبی همگام ومتحد شویم

همواره داروهای ضد میکروبی (آنتی بیوتیک ها، داروهای ضد ویروسی،ضدقارچ  و ضد انگل) را تحت نظارت و با دستور پزشک مصرف کنید.

 

 برای پیشگیری از بی اثر شدن داروها همگام و متحد شویم

مقاومت در برابر تاثیر داروها، درمان عفونتها را با مشکل روبرو ساخته است.

رعایت بهداشت میتواند به پیشگیری از گسترش این پدیده کمک نماید.

 

 برای پیشگیری از بی اثر شدن داروها همگام و متحد شویم

مصرف داروهای تجویز شده را حتی در صورت ابتلا به بیماری کووید-19 ادامه دهید.

 

 برای پیشگیری از بی اثر شدن داروها همگام و متحد شویم

باکتریها، ویروسها، قارچها و انگلهای مقاوم در برابر داروها درمان عفونتها را در سرتاسر جهان با مشکل مواجه ساخته اند. شستشوی مکرر دستها میتواند از گسترش آنها پیشگیری نماید.

 

 برای حفظ داروهای ضد میکروبی همگام ومتحد شویم

مقاومت در برابر داروها، درمان بیماری سل را با مشکل مواجه نموده است. درمان دارویی بیماری سل را حتی در زمان همه گیری کووید-19 بدقت ادامه دهید.

 

 برای پیشگیری از بی اثر شدن داروها همگام و متحد شویم

داروهای ضد مالاریا نقشی اساسی در مقابله با این بیماری دارند. برای پیشگیری از ایجاد مقاومت دارویی دوره درمان دارویی مالاریا را حتی در زمان همه گیری کووید-19 تکمیل نمایید.

 

 برای پیشگیری از بی اثر شدن داروها همگام و متحد شویم

در تمام مناطق دنیا مقاومت دارویی در برابر بیماری سل مشاهده می شود.سالیانه نزدیک به نیم میلیون نفر در سراسر جهان مبتلا به سل مقاوم به درمان می شوند.

 

 برای پیشگیری از بی اثر شدن داروها همگام و متحد شویم

قطع درمانHIV  داروها را بی اثر و درمان آن را مشکلتر میکند. درمان دارویی  HIV خود را حتی در زمان همه گیری کووید-19 ادامه دهید تا شاهد شکل گیری مقاومت دارویی نباشیم.

 

 برای حفظ داروهای ضد میکروبی همگام ومتحد شویم

مقاومت دارویی باعث شده تا درمان بیماریهای آمیزشی روز بروز مشکلتر شوند. حتی در زمان همه گیری کووید-19 تماس جنسی ایمن را رعایت کنید تا به پیشگیری از بی اثر شدن داروهای ضد میکروبی کمک کرده باشید.

 

پدیده مقاومت میکروبی

نخستین آنتی بیوتیک توسط الکساندر فلمینگ در 1928  کشف شد و او دریافت که قارچ پنیسیلیوم میکروبهای بیماریزا را نابود میکند. کشف پنی سیلین موفقیتی اساسی در درمان بیماریهای عفونی محسوب شده و هنوز سالیانه جان هزاران انسان را از مرگ نجات میدهد. متاسفانه توانایی و اثر بخشی این دارو بعلت توانایی میکروبها  برای تطابق و مقاومت در برابر این دارو در حال از دست رفتن است. به همین دلیل درمان بیماریهای عفونی روز بروز سخت تر از گذشته شده است.

فلمینگ در 1945 نگران شکل گیری مقاومت میکربی بود:

   « بزرگترین نگرانی در درمان خودسرانه پنی سیلین، مصرف مقادیر اندک داروست بنحوی که بجای از بین بردن بیماری منجر به بروز سویه های مقاوم میکرب که دارای توانایی انتقال به سایر افراد میباشد هست. این موضوع باعث شکل گیری مواردی از عفونت ریوی یا سپتی سمی غیر قابل  درمان می شود.»

امروزه نزدیک به 150 گونه آنتی بیوتیک در دسترس ماست. دهه 1950-60   میلادی را عصر طلایی کشف آنتی بیوتیکها نامیده اند و از آن موقع تاکنون کشف و تولید داروهای آنتی بیوتیک جدید کاهش یافته است. کمتر از 20 سال طول میکشد تا انواع مقاوم به داروی میکروبها ظهور یابند. ژنهای مقاومت دارویی میکرب ها بسرعت بین آنها مبادله میشود و گاهی یک میکروب از هر صد میکروب حاوی ژن مقاومت است. مقاومت میکربی در برابر درمان بیماریهایی چون ایدز، سل و مالاریا و بیماریهای آمیزشی مشاهده میشوند.

مقاومت میکروبی یکی از مهمترین مخاطرات تهدید کننده بهداشت عمومی قرن بیست و یکم محسوب می شود و تبدیل به یک منبع مهم بیماریزایی و مرگ و میر در سراسر جهان شده است. اغلب میکروارگانیسم های پاتوژن توانایی مقاوم شدن در برابر حداقل گروهی از عوامل ضد میکروبی را دارند.

تا سال 2050 مقاومت میکروبی مسئول نزدیک به 10 میلیون مورد مرگ سالیانه ، 3.5-2 درصد کاهش تولید ناخالص ملی و هزینه سالیانه جهانی نزدیک به 100 میلیارد دلار آمریکا خواهد بود. 

آنچه میدانیم

 هرچه مصرف آنتی بیوتیک بیشتر باشد ، شاهد مقاومت بیشتری خواهیم بود.

 درمان طولانی تر مساوی است با کولونیزاسیون بیشتر میکروبهای مقاوم.

 بروز مقاومت در مراکز درمانی بیش از سطح جامعه است.

 در مناطقی که میزان مصرف آنتی بیوتیک بیشتر است میزان مقاومت میکروبی بیشتری وجود دارد.

 در طی همه گیری ها مصرف بیشتر آنتی بیوتیک، با بروز موارد مقاومت بیشتری همراه است.

 

 

عوامل موثر در بروز مقاومت میکروبی

1- عوامل محیطی

2- عوامل مرتبط با داروها

3- عوامل مرتبط با بیمار

4- عوامل مرتبط با پزشک

 

عوامل محیطی

 جمعیت زیاد و تراکم بالای آن

 گسترش سریع ناشی از افزایش مسافرتها

 سطح پایین بهداشت عمومی

 گسترش مقاومت های میکروبی ناشی از جامعه

 اجرای ضعیف برنامه کنترل عفونت بیمارستانی

 افزایش سفرهای داخلی و بین المللی

 استفاده گسترده از آنتی بیوتیکها در پرورش دام و حیوانات و کشاورزی

 

عوامل مرتبط با دارو

 داروهای تقلبی

 کیفیت پایین داروها

 افزایش مصرف داروهای آنتی بیوتیک

 دسترسی بدون نسخه به داروهای آنتی بیوتیک

 استفاده بدون توجیه از ترکیب ثابت آنتی بیوتیک ها

 استفاده از داروهای تقلبی و فاقد غلظت استاندارد که منجر به غلظت ناکافی دارو در خون می شود.

 

عوامل مرتبط با بیمار

 عدم تبعیت دقیق از دوزهای استاندارد داروی تجویز شده

 فقر

 فقدان درک صحیح از رعایت بهداشت

 فقدان آموزش

 خود درمانی

 درک ناصحیح

عوامل مرتبط با پزشک/تجویز کننده

 استفاده نامناسب از داروهای موجود

 ازدیاد استفاده از ترکیبات چند دارویی آنتی بیوتیکها

 استفاده بیش از اندازه از آنتی بیوتیکها

 تجویز دوز ناکافی

 فقدان آموزش و بروز رسانی دانش

بیاد داشته باشیم که پدیده مقاومت بطور خود بخود نیز در عوامل بیماریزا رخ می دهد و همه موضوع، محدود به عوامل فوق الذکر نیست

برنامه اقدام جهانی

در 2014 سازمان جهانی بهداشت با چاپ اولین گزارش جامع خود در مورد مقاومت میکربی تاکید نمود:

این تهدید جدی دیگر تهدیدی برای آینده محسوب نمی شود بلکه هم اکنون در تمام مناطق تهدیدی برای تمام افراد در هر سن و در هر کشور محسوب میشود.

سازمان جهانی بهداشت در ماه مه 2015 برنامه اقدام جهانی برای مهار مقاومت میکروبی را با هدف حفظ توانایی ما برای پیشگیری و درمان بیماریهای عفونی با استفاده از داروهای موثر و بی خطر ارائه نمود.

در این برنامه 5 هدف پیش بینی شده است:

1-ارتقاء دانش و افزایش شناخت از مقاومت میکروبی

2-تقویت مراقبت و پژوهش

3-کاهش میزان بروز عفونت

4-بهینه نمودن مصرف داروهای ضد میکروبی

5-کسب اطمینان از سرمایه گذاری مستمر برای کاهش مقاومت میکروبی

 

 

تامل کنید...

 

1.از درمان خودسرانه با آنتی بیوتیک خودداری نمایید!

2.استفاده نامناسب از آنتی بیوتیک ها خسارات زیادی به بار میاورد!

3.در مصرف آنتی بیوتیک ها احتیاط کنید! بگذارید آنتی بیوتیک ها همچنان اثر بخش باشند!

4.هرگز آنتی بیوتیک ها را بدون تجویز پزشک مصرف نکنید!

5.مصرف صحیح و به جای آنتی بیوتیک ها یک مسئولیت همگانی است! همه در این مسئولیت سهیم هستیم!

6.وقتی که بطور مکرر و نابجا از آنتی بیوتیک استفاده میکنیم، عامل افزایش مقاومت در باکتریها میشویم که یکی از بزرگترین عوامل تهدید کننده سلامت در جهان است.

7.آنتی بیوتیک های باقیمانده در منزل را در اختیار سایر اعضای خانواده قرار ندهید.

8.برای مصرف آنتی بیوتیک همواره از راهنمایی یک پزشک کمک بگیرید.

9.مصرف بیشتر آنتی بیوتیک یعنی خسارت بزرگتر

10.با مصرف کمتر آنتی بیوتیک (خودداری از مصرف خودسرانه) به اثر بخشی بیشتر آن کمک کنیم!

11.شستشوی دست خط مقدم دفاعی بر علیه گسترش باکتریها است!

12.در صورت تداوم و گسترش مقاومت میکروبها در برابر آنتی بیوتیک، اجتماع با خطر فزاینده شیوع عفونت هایی روبرو خواهد شد که درمانی برای آنها وجود ندارد.

13.آنتی بیوتیک ها قادر به درمان همه انواع عفونت نیستند. آنتی بیوتیک ها قادر به درمان سرماخوردگی، سردرد یا آنفلوانزا نیستند.

14.تک تک افراد باید نقش خود را در کمک به کاهش مقاومت آنتی بیوتیکی ایفا نمایند.

15.استفاده صحیح و به جا از آنتی بیوتیک ها یک مسئولیت همگانی است.

16.آنتی بیوتیک ها مسکن نیستند. آنها قادر به درمان همه انواع بیماریها نیستند.

17.برای درمان گلو درد، سردرد و یا احساس ضعف نباید از آنتی بیوتیک استفاده نمود.

18.آلودگی و ابتلا به عوامل بیماریزای مقاوم در برابر آنتی بیوتیک منجر به اقامت طولانی تر در بیمارستان، هزینه های سنگین تر درمان و در برخی موارد مرگ میگردد.

19.آنتی بیوتیک ها در حال از دست دادن اثر بخشی خود هستند.

20.بگذاریم با مصرف محتاطانه آنتی بیوتیک های موجود اثر بخشی آنها بمدت طولانی تری حفظ شود.

21.همواره خانواده خود را واکسینه نمایید. واکسن کرونا و واکسن سالیانه انفلوانزا را فراموش نکنید.

22.با اقدام و پیشگیری مناسب امروز از آینده خود محافظت نمایید.

23.اگر جلوی استفاده نامناسب از آنتی بیوتیک را نگیریم، به مقاومت میکرب ها در برابر آنها دامن زده ایم که یکی از بزرگترین تهدیدها بر علیه بهداشت و سلامت جهانی است.

24.با شستشوی منظم دست با آب و صابون می توان از گسترش عفونتها جلوگیری نمود.

25.آنتی بیوتیکها را فقط بر اساس تجویز پزشک مصرف نمایید.

26.استفاده نابجا از آنتی بیوتیک ها را متوقف نمایید. استفاده غلط از آنتی بیوتیک ها مسئول مقاوم شدن میکرب ها در مقابل درمان میباشد که امروزه یکی از بزرگترین مخاطرات سلامتی در سطح جهان محسوب میشود.

27.برای محافظت از آینده امروز اقدام نمایید.

28.اگر امروز سراغ حل مشکل مقاومت میکروبها در مقابل آنتی بیوتیک ها نرویم باید منتظر وقوع مرگ سالیانه ده میلیون نفر در سراسر جهان و هزینه ای بالغ بر ده تریلیون دلار جهت هزینه های درمان این بیماران در سال 2050 میلادی در سطح جهان باشیم.

 

 

سرعت بالای ظهور و گسترش مقاومت میکروبی در جهان

مقاومت میکروبی پدیده ای است که  به طور طبیعی با گذشت زمان ، معمولاً از طریق تغییرات ژنتیکی رخ می دهد. میکروب های مقاوم در برابر آنتی میکروبیال ها در افراد ، حیوانات ، غذا ، گیاهان و محیط (در آب ، خاک و هوا) یافت می شوند . این عوامل بیماریزا می توانند از فردی به فرد دیگر یا بین انسان ها و حیوانات (از جمله از طریق مصرف مواد غذایی با منشا حیوانی )منتقل شوند.

استفاده غلط و استفاده بیش از حد از داروهای ضد میکروبی عامل اصلی بروز مقاومت میکروبی میباشد . همچنین سایر عواملی که به عنوان فاکتورهای موثر در بروز مقاومت میکروبی شناخته شده اند عبارتند از :

 عدم دسترسی به آب سالم و سیستم دفع بهداشتی فاضلاب(WASH)  در حوزه های انسانی و دامی ؛

 ضعف در اجرای اصول پیشگیری و کنترل عفونت در مراکز ارائه خدمات سلامت و مزارع

 دسترسی نامناسب به داروها ، واکسن و امکانات تشخیصی با کیفیت و مقرون به صرفه

 ضعف در میزان آگاهی و دانش لازم

 ضعف در اجرای قوانین.

 

 

کلید واژه ها: مقاومت میکروبی



نظر شما :