جمع آوری رنگهای غیر مجاز خوراکی از قنادی های سطح شهر ساوه

۰۳ اسفند ۱۳۹۹ | ۲۳:۰۸ کد : ۷۰۰ اخبار و رویدادها
تعداد بازدید:۸۰
جمع آوری رنگهای غیر مجاز خوراکی از قنادی های سطح شهر ساوه

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشکده علوم پزشکی ساوه، طبق بازدید کارشناسان بهداشت محیط از قنادی های سطح شهر مقداری رنگ خوراکی غیر مجاز جمع آوری گردید.

امروز در بیشتر مواد غذایی از شیرینی‌، شکلات و انواع دسر گرفته تا کباب و پلو، از رنگ‌های خوراکی استفاده می‌شود. این رنگ‌ها اگرچه ظاهری زیبا به غذاها می‌دهند اما آسیب‌هایی را هم به بدن وارد می‌کنند و سلامت ما را به خطر می‌اندازند.
رنگ‌های خوراکی از کجا آمده‌اند؟
رنگ‌های خوراکی به دو دسته مجاز و غیرمجاز تقسیم می‌شوند. رنگ‌های مجاز در کارخانه‌های خارجی تولید می‌شوند و به صورت مجاز به کشور وارد می‌شوند؛ این نوع از رنگ‌ها دارای مجوز از سازمان‌هایی معتبر در کشور خود هستند و تنها نکته استفاده از آنها این است که باید دوز مصرف آنها رعایت شود و بیشتر از حد مجاز در محصولات و مواد غذایی استفاده نشوند. کارخانه‌هایی با وارد کردن این رنگ‌ها محصولاتی مانند شکلات‌ها و آب‌نبات‌ها را رنگی می‌کنند.
رنگ‌های غیرمجاز کدامند؟
رنگ‌های غیرمجاز، رنگ‌هایی گمنامند که معلوم نیست از کجا سر در آورده‌اند. این رنگ‌های غیرمجاز برای مصرف غذایی نیستند و برای استفاده در کارخانه‌های مختلفی مانند نساجی، صنایع رنگ‌سازی و حتی رنگرزی در فرش‌ها استفاده می‌شوند، دست به دست به فروشنده‌ها و شیرینی‌پزی‌ها می‌رسند و به صورت غیرمجاز در خوراکی‌ها استفاده می‌شوند. بسیاری از خانم‌ها هم بی‌خبر از مضرات آنها و غیربهداشتی بودن رنگ‌ها با اعتماد به فروشنده، رنگ‌هایی که ناخالصی‌های زیادی دارند و بسیار برای سلامت مضر هستند به سفره غذایی خانواده خود راه می‌دهند.

متاسفانه تمامی رنگ‌های که در فروشگاه‌ها و عطاری‌ها به فروش می‌رسند، غیرمجازند. شاید شما هم جز افرادی باشید که اهل خرید شکلات‌ها و شیرینی‌هایی که در خانه طبخ می‌شوند، هستند و تصور کنید که این نوع از خوراکی‌ها سالم‌ترند. باید بدانید که در همه این شکلات‌ها و کیک‌ها از رنگ‌های مخصوص رنگ‌رزی استفاده شده‌است. رنگ‌های مجاز در فروشگاه‌ها و عطاری‌ها توزیع نمی‌شوند و تنها کارخانه‌های معتبر این رنگ‌ها را مورد استفاده قرار می‌دهند.

بهتر است اسم زعفران را از این پودرهای شیمیایی جدا کنیم. زعفران پودر و ادویه‌ای با ارزش غذایی بالاست که به عطر و طعم غذا کمک می‌کند اما رنگی که شبیه رنگ ‌زعفران است، چیزی جز رنگ شیمیایی غیر‌مجاز نیست. متاسفانه وزارت بهداشت هیچ رنگ خوراکی معتبری را با بسته‌بندی و مهر استاندارد در فروشگاه‌ها یا عطاری‌ها توزیع نکرده ‌است و تمامی رنگ‌هایی که در اغلب شیرینی‌پزی‌‌های کشور استفاده می‌شوند، رنگ‌های غیرمجاز هستند که در سطح وسیعی در کشور استفاده می‌شوند.

درباره مضرات استفاده از رنگ‌های خوراکی زیاد شنیده‌ایم اما واقعیت این است که هنوز تحقیقات عمده و مهمی درباره آسیب‌های ناشی از خوردن رنگ‌های غیرمجاز انجام نشده است. هیچ‌کس نمی‌تواند، منکر خطرناک‌ بودن این مواد شیمیایی برای بدن شود؛ دانشمندان و پژوهشگران تحقیقات گسترده‌ای را درباره آسیب رنگ‌های غیرخوراکی به بدن که هدف اصلی تولید آنها استفاده در صنایع بوده‌است، نکرده‌اند. ناگفته نماند که سرطان‌زا بودن این رنگ‌ها کاملا به اثبات رسیده‌ است و در استفاده درازمدت از رنگ‌های غیرمجاز باید منتظر آسیب ناشی از آنها بود.

شاید این سوال برای شما پیش بیایید که آیا با رفتن به رستوران و دقت کردن به پلو و غذاها یا با تست کردن طعم شیرینی می‌توان رنگ‌ مجاز را از غیرمجاز تشخیص داد؟ متاسفانه نمی‌توان جواب امیدوار‌کننده‌ای به این سوال داد. شاید از رنگ‌ و بوی پلو بتوان زعفران طبیعی را از رنگ ‌غذا تشخیص داد اما راهی برای تشخیص دادن رنگ‌ غذایی مجاز از غیرمجاز وجود ندارد.  رنگ‌‌های خوراکی طعم و بویی خاص ندارند و نمی‌توان آنها را شناخت. مصرف‌کنندگان چاره‌ای ندارند، جز اینکه به سازنده و آشپز اطمینان کنند.
عوارض رنگهای شیمیایی غیر مجاز:
۱.کودکان را بیش‌فعال می‌کند
۲.به کبد و صفرا آسیب می‌رساند
رنگ‌های غیرمجاز آرام آرام روی ارگان‌های بدن شما اثر می‌گذارند و در درازمدت باعث بروز سرطات صفرا و کبد می‌شوند و نارسایی‌هایی را در کلیه‌ها به وجود می‌آورند.

چند گرم رنگ مجاز؟
استفاده از رنگ‌های مجاز به میزانی که توسط سازمان بهداشت جهانی تایید شده است، بی‌ضرر است. کارخانه‌ها این رنگ‌های مجاز را از کشور‌های معتبر خریداری می‌کنند و با گرفتن مجوز، رنگ‌ها را مورد استفاده قرار می‌دهند که می‌توان به میزان 01/1گرم برای هر فرد استفاده شود.
البته مقدار مجاز برای استفاده از رنگ‌های دارای استاندارد جهانی‌ روی بسته‌بندی آنها نوشته شده است.

در مجموع توصیه میشود تا زمانی که رنگهای مجاز با بسته بندی معتبر در بازار موجود نیست از این رنگهای در تهیه مواد غذایی استفاده نگردد.

کلید واژه ها: رنگ غیرمجاز نظارت ساوه بهداشت محیط


( ۲ )

نظر شما :